Szybkie i proste stir-fry z tofu
Wydrukuj przepisCo potrzebujesz?
- 100 g tofu
- Pęczek zielonych szparagów
- 5 kawałków suszonych pomidorów
- Cebula czerwona
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku
- Łyżka startego imbiru
Jak przygotować?
Tofu dobrze odsączyć z zalewy i pokroić. Cebulę kroimy w piórka i pomidory na małe kawałki.
W większym garnku gotujemy osoloną wodę. Szparagi kroimy na mniejsze kawałki wyrzucając stwardniałą końcówkę i wrzucamy na wrzątek. Gotujemy przez 5-6 minut. Następnie odcedzamy i przelewany zimną wodą na sitku.
Smażymy tofu na rozgrzanym oleju w woku lub na patelni do momentu zarumienienia i ściągamy z ognia. Na tej samej patelni smażymy pokrojony na małe cząstki czosnek i potarty imbir. Dodajemy szparagi. Po około 4 minutach dodajemy cebulę, sos sojowy i pomidorki. Dokładnie mieszamy, dodajemy tofu i smażymy jeszcze chwilę.
Podajemy z sezamem i makaronem ryżowym.