Co potrzebujesz?
- 100g masła
- 20g kakao
- 2 jajka
- 80g cukru
- 70g mąki
- Szczypta soli
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500g mascarpone
- 250 ml śmietanki kremówki (schłodzonej)
- 400g kajmaku z puszki
- Orzechy laskowe
- Migdały
- 2 łyżeczki kakao + łyżka masła + łyżka mleka
- Kilka suszonych śliwek
Jak przygotować?
Brownie
Masło roztopić i dodać kakao. Piekarnik nagrzać na 160 stopni C.
Ubić jajka (w temperaturze pokojowej) z cukrem. Dodać roztopione masło z kakao i zmiksować na gładką masę. Następnie dodać mąkę, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Zmiksować i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 20 minut, wystudzić.
Masa
Śmietankę ubić. Dodać mascarpone i dalej ubijać na puszystą masę. Następnie dodać 2/3 puszki kajmaku i ubić jeszcze przez krótką chwilę. Masę wyłożyć na ostudzone brownie.
Dekoracja
Posypać orzechami, pokrojoną śliwką i migdałami. Można dodać pokruszone kawałki krówki. Wstawić na całą noc do lodówki lub przynajmniej kilka godzin.
Przed podaniem lub po udekorowaniu polać roztopioną resztą kajmaku oraz roztopionym masłem z mlekiem i kakao. Można polać roztopioną gorzką czekoladą.