Drożdżówki ze śliwkami
Wydrukuj przepisCo potrzebujesz?
- 300 g mąki pszennej
- 8 g suchych droższy
- 30-40 g cukru kokosowego/trzcinowego
- 1 jajko
- 125 ml letniego mleka
- Szczypta soli
- 35 g roztopionego masła
- 14 śliwek węgierek
- Łyżeczka cynamonu
Jak przygotować?
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto (aby było miękkie, elastyczne i nie przyklejało się do dłoni). Uformować ciasto w kulę, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1 godziny). Wyrośnięte ciasto znów krótko wyrobić i podzielić na 8 kawałków. Z każdego kawałeczka uformować kuleczkę i ułożyć na blaszce zachowując duże odstępy. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. W tym czasie można przygotować nadzienie ze śliwek. Kroimy węgierki w kosteczkę (dla dzieci możemy obrać ze skórki jeśli są twarde) i dodajemy cynamon. Po podwojeniu objętości ciasta, używając szklanki zrobić w każdym kawałku wgłębienie. Do wgłębienia drożdżówki włożyć nadzienie ze śliwek (można dodatkowo posypać cukrem).
Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.