Co potrzebujesz?
- 400g szpinaku (mrożony lub świeży baby)
- 2/3 szklanki oleju roślinnego
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 3 jajka
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki pszennej
- Łyżka soku z cytryny
- 200g zimnego serka mascarpone
- 200 ml zimnej śmietanki 30%
- Laska wanilii
- 1,5 łyżki cukru pudru
- Świeże kawałki borówek, malin i truskawek, listki mięty, granat do dekoracji
Jak przygotować?
Ciasto
Szpinak zmiksować na papkę (świeży szpinak włożyć do garnka, podgrzewać aż zmięknie, następnie odcisnąć i zmiksować, mrożony rozmrozić i zmiksować). Jajka ocieplić (można włożyć na chwilę do cieplej wody). Nagrzać piekarnik do 180 stopni C.
Jajka i cukier ubić na puszystą jasną masę. Dodać małym strumieniem olej. Następnie dodać mus ze szpinaku, sok z cytryny i miksować aż do połączenia się składników. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Ciasto wyłożyć do papilotek w formie na muffiny i wstawić do piekarnika. Piec ok. 25 minut – do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić.
Krem
Ubić zimny serek i śmietankę. Następnie dodać cukier oraz ziarenka wanilii. Ubijać aż masa będzie puszta.
Wykonanie
Odciąć 1/3 babeczki od góry i pokruszyć. Na dolną część nałożyć krem. Następnie posypać pokruszonym ciastem i udekorować owocami i listkami mięty. Przechowywać w lodówce.