Babeczki leśni przyjaciele

Difficulty: średnie
Porcje

12

sztuk
Czas przygotowania

1

hour 

10

minutes

Przepis na babeczki leśny mech to wyjątkowy sposób na przygotowanie smacznych i atrakcyjnych dla dzieci wypieków. Zainspiruj się naturą i ciesz się kreatywnością w kuchni!

Składniki

  • 400g szpinaku (mrożony lub świeży baby)

  • 2/3 szklanki oleju roślinnego

  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego

  • 3 jajka

  • 2 łyżki proszku do pieczenia

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • Łyżka soku z cytryny

  • 200g zimnego serka mascarpone

  • 200 ml zimnej śmietanki 30%

  • Laska wanilii

  • 1,5 łyżki cukru pudru

  • Świeże kawałki borówek, malin i truskawek, listki mięty, granat do dekoracji

Przygotowanie

  • Ciasto
  • Szpinak zmiksować na papkę (świeży szpinak włożyć do garnka, podgrzewać aż zmięknie, następnie odcisnąć i zmiksować, mrożony rozmrozić i zmiksować). Jajka ocieplić (można włożyć na chwilę do cieplej wody). Nagrzać piekarnik do 180 stopni C.
  • Jajka i cukier ubić na puszystą jasną masę. Dodać małym strumieniem olej. Następnie dodać mus ze szpinaku, sok z cytryny i miksować aż do połączenia się składników. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
  • Ciasto wyłożyć do papilotek w formie na muffiny i wstawić do piekarnika. Piec ok. 25 minut – do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić.
  • Krem
  • Ubić zimny serek i śmietankę. Następnie dodać cukier oraz ziarenka wanilii. Ubijać aż masa będzie puszta.
  • Wykonanie
  • Odciąć 1/3 babeczki od góry i pokruszyć. Na dolną część nałożyć krem.
  • Następnie posypać pokruszonym ciastem i udekorować owocami i listkami mięty. Przechowywać w lodówce.

    ZOBACZ RÓWNIEŻ

    © 2023 ruchy-ruchy.pl
    magnifier linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram